Cum poti folosi zatul de cafea
Cum poti folosi zatul de cafea

Cum poti folosi zatul de cafea

Ești un iubitor de cafea în căutarea unor modalități de a minimiza risipa și de a trăi sustenabil? Nu mai căutați, deoarece am găsit o soluție inovatoare pentru a vă reutiliza zațul de cafea! Spune-ți adio aruncării fasolei uzate la coș și salut că le dai o a doua viață. În această postare pe blog, vom împărtăși câteva idei interesante despre cum vă puteți reutiliza zațul de cafea, contribuind în același timp pozitiv la mediul nostru. Alăturați-vă nouă în această călătorie a durabilității în timp ce vă bucurați de ceașca zilnică de Joe!

Ce sunt zatul de cafea?

Zațul de cafea este boabele de cafea rămase care au fost preparate. Ele pot fi reutilizate în multe moduri diferite, inclusiv ca îngrășământ sau mulci, în produse de curățare de casă sau chiar ca exfoliant.

Când vine vorba de grădinărit, zațul de cafea poate fi folosit ca îngrășământ sau mulci. Sunt bogate în azot și alți nutrienți care pot ajuta plantele să crească. Zatul de cafea poate ajuta, de asemenea, la aerarea solului și la îmbunătățirea drenajului.

Zatul de cafea poate fi folosit si pentru a face produse de curatenie de casa. De exemplu, pot fi folosite ca agent de curățare pentru vase sau blaturi murdare. Zatul de cafea poate absorbi, de asemenea, mirosurile, făcându-le ideale pentru utilizare în frigider sau congelator.

În cele din urmă, zațul de cafea poate fi folosit ca exfoliant. Atunci când este amestecat cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos, zațul de cafea este un exfoliant excelent pentru față sau corp.

Cum poți refolosi zațul de cafea?

În multe cazuri, zațul de cafea poate fi reutilizat de mai multe ori înainte de a fi eliminat. Iată câteva modalități prin care puteți reutiliza zațul de cafea:

– Folosește-le ca mulci în grădina ta. Zatul de cafea poate ajuta la reținerea umidității în sol și poate descuraja dăunătorii.

– Adăugați-le în grămada de compost. Zatul de cafea este o sursă excelentă de azot, care ajută la descompunerea materiei organice.

– Faceți o cafea rece cu ei. Cafeaua preparată la rece este mai puțin acidă decât cafeaua obișnuită, așa că reutilizarea zațului nu o va face să aibă un gust amar.

– Foloseste-le ca pe un exfoliant natural. Zatul de cafea poate ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii atunci cand este folosit intr-un scrub facial sau corporal.

– Fertilizează-ți plantele

Când vine vorba de fertilizarea plantelor, zațul de cafea este o modalitate excelentă de a le da un impuls. Zatul de cafea folosit este bogat în azot și alți nutrienți care pot ajuta la promovarea creșterii sănătoase. În plus, sunt o modalitate excelentă de a adăuga materie organică în sol.

Pentru a folosi zațul de cafea ca îngrășământ, pur și simplu împrăștiați-le în jurul bazei plantelor sau puneți-le în sol. De asemenea, puteți adăuga zaț de cafea folosit în grămezile de compost sau în coșurile de viermi. Doar asigurați-vă că nu adăugați prea mult deodată, deoarece acest lucru poate face compostul prea acid pentru plante.

– Compostează-ți zațul de cafea

Presupunând că ești deja vândut cu ideea de a-ți composta zațul de cafea, iată câteva sfaturi despre cum să o faci. Dacă faceți cafea acasă, pur și simplu adăugați zațul de cafea uzat în grămada sau coșul de compost. Dacă bei cafea în afara orașului, multe cafenele vor avea un recipient desemnat pentru zațul de cafea uzat – doar întreabă! Odată ce aveți o cantitate bună de zaț de cafea, este timpul să începeți să compostați.

Dacă sunteți nou în compost, nu vă faceți griji – este ușor! Există două tipuri principale de compostare: compostarea la rece și compostarea la cald. Compostarea la rece este metoda mai simplă și poate fi făcută chiar în curtea dumneavoastră. Pur și simplu construiește un strat de materiale organice, cum ar fi frunze, iarbă tăiată și zaț de cafea, într-un colț al curții tale și lasă natura să-și urmeze cursul. Compostarea la cald este puțin mai complicată, dar produce compost finit mai repede. Veți avea nevoie de un coș sau grămadă de compost fierbinte, care poate fi achiziționat online sau de la unele magazine de hardware. Pentru a composta fierbinte zațul de cafea, amestecați-le cu alte resturi de bucătărie și deșeuri de grădină în părți egale și mențineți grămada umedă, dar nu înmuiată. Întoarceți grămada la fiecare câteva zile pentru a o aerisi și în câteva săptămâni ar fi trebuit să terminați compostul!

– Fă un scrub corporal

Există multe motive pentru a iubi cafeaua, dar știați că puteți refolosi și zațul de cafea? Puteți face un scrub corporal cu zaț de cafea care vă va lăsa pielea moale și netedă.

Iată cum să faci un scrub de corp cu zaț de cafea:

1. Combina 1 cana de zat de cafea cu 1 cana de zahar.

2. Adăugați 1/2 cană de ulei de măsline sau ulei de cocos și amestecați până când amestecul este umezit.

3. Frecați scrubul pe piele într-o mișcare circulară. Clătește cu apă caldă și bucură-te de pielea ta moale și strălucitoare!

Reutilizarea zațului de cafea este o modalitate excelentă de a reduce risipa și de a profita la maximum de boabele tale uzate. Există multe moduri diferite în care puteți reutiliza terenul, de la fabricarea îngrășământului de compost până la crearea de rețete delicioase și chiar curățarea în casă. Așa că data viitoare când ați terminat de pregătit ceașca de dimineață, nu aruncați acele măcinate uzate – reutilizați-le într-unul dintre aceste moduri creative!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *